Kazerne Dossin met kinderen

Al lang vragen mijn 2 kornuiten om in de Kazerne Dossin eens binnen te mogen.
Of beter, het Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten.  Want de Kazerne staat aan de overkant en is nu een plaats waar mensen wonen met een leuke binnentuin.  Het documentatiecentrum is er nog wel gevestigd, en er is ook nog wel het memoriaal.  Vooral de kelder van het memoriaal is pakkend.  Daar worden zowel namen van de mensen afgeroepen die zijn vertrokken vanuit Mechelen, maar je kan ook gezichten kleven op die namen.  Het maakt het allemaal “echter”.

Maar kijk, dat is niet echt iets voor kinderen van 9 en bijna 13.  Maar we rijden elke dag wel eens voorbij dat grote witte gebouw en dus willen ze eens gaan kijken.
En gelukkig doet Kazerne Dossin regelmatig gezinsactiviteiten.

Nadat we onlangs helemaal uitregenden tijdens het inladen van een nieuw compostvat bij moeke en vake, vielen onze plannen om  de tuin onder handen te nemen in het water (letterlijk), dus reden we zomaar… en ook omdat ik wist dat mijn favoriete gids er was, dan maar naar het museum!

“Onze Maurice” leidde ons meteen met de lift naar de 4e etage want de kinderen hebben nu deze verdieping helemaal voor zich alleen.  Ze krijgen er dan ook het mooiste zicht bij.
WP_20160702_011
De gezinstentoonstelling is voor kinderen van 6 tot 12 jaar.  In principe ben je een uurtje of 2 zoet, maar ik denk niet dat wij er zo lang waren.  Mijn kornuiten zijn altijd wat sneller 🙂
De kinderen krijgen elks een groot papier waar ze dingen moeten op invullen aan de hand van vragen die ze vinden doorheen de zaal.  Je vindt de vragen aan de hand van een symbool of dier dat op de wand kleeft bij een foto of schilderij.

WP_20160702_001
Zo ga je doorheen het hele leven van André Goezu, en ontdek je eigenlijk dat hij onder andere schilder was en wat hem inspireerde.
Ze moeten zowel lezen als luisteren en kijken.

WP_20160702_003
Het is helemààl niet eentonig!  De oudere kinderen (of mama’s in dit geval) kunnen ook nog meer informatie lezen naast de foto’s en schilderijen en nog meer duiding geven als de kinderen vragen stellen over bepaalde dingen, wat bij mij dus altijd gebeurt 🙂
Doorheen de tentoonstelling verzamelen de kinderen zelf ook magneetjes of stickers waarmee ze zelf aan de slag kunnen op het einde en zelf een kunstwerk kunnen maken in de knutselhoek.
WP_20160702_023

Wat zo leuk is hier, is dat het zo open en licht is, en dat de kinderen zelf iets moeten doen.  Zelf tekenen, nadenken “wat zou André hier bedoelen?” , en dat er ruimte en plaats is… Letterlijk en figuurlijk.  Er was die dag niet zo veel volk dus konden mijn kinderen dit doen:

WP_20160702_008

En dan is een museum echt op kinderen ingesteld.  Vind ik persoonlijk dan.  En ik doe er véél en vaak, met twee heel verschillende kinderen en hier had ik ze alle 2 echt mee in het verhaal.

WP_20160702_020

De vlindermuur vond ik super!  Het plooien van de vlinders is ons niet helemaal gelukt maar het symbool was er wel, en ik heb er dan ook zelf eentje bij gehangen (zoek maar!).
We lazen echt leuke boodschappen, dus we zijn niet de enige enthousiastelingen!

WP_20160702_021

Tussen haakjes:

Je kan weer op Schattenjacht met Vlieg
En ook in de kazerne ligt een schat verstopt.
Wij waren de eersten die hem vonden, dus wij staan in het logboek.
Er zijn in Mechelen 7 schatten.  Heb je 3 van de 7 stempels verzameld (méér mag altijd!) dan krijg je een beloning!
Ga snel je kaart ophalen bij Uit en Toerisme

Veel plezier!

 

WP_20160702_014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *