Perfecte moeders bestaan niet.

Wat vind jij van die stelling?
Mijn dochter loopt elke keer met het boek te zwaaien “jawel mama jij bent er wel één” haha 🙂  Lief he!

Toen ik het zag dacht ik meteen “dat boek wil ik!”.
Maar de omschrijving deed me meer denken aan een boek voor kersverse mama’s of mama’s van jonge kindjes.
Niets was minder waar overtuigden Rianne en Wendy van Gezinnig me.

En aangezien ik op vakantie ging had ik wel wat tijd om te lezen dus… laat maar komen!

Ik kan al van tevoren zeggen dat het boek haast meteen uit was.  Dat gebeurt hier niet makkelijk, aangezien ik elke keer gestoord word in mijn bezigheden.  Het boek is handig opgedeeld in hele kort hoofdstukken, telkens met een getuigenis bij.  Het leest heel vlot en is ook leuk en soms hilarisch omdat de schrijfster ervaringen deelt uit haar eigen leven.  Ze weet waarover ze schrijft.

E_H_Diana-10_1379338969
De schrijfster, Diana Koster, vraagt ook om oefeningen te maken.  Je zal misschien denken “waarom is dat nu nodig?”.  Wel, het houdt je een spiegel voor.  En dat is soms nodig.  Ik vond ze handig, eye-openers, ontnuchterend, al waren sommige oefeningen niet altijd haalbaar aangezien ik bijvoorbeeld geen collega’s heb of een zeer klein netwerk of was ik net op vakantie en dan vraag je niet meteen aan iedereen “hoi hoe vind je mij?” 😉
Nochtans is dat een hele interessante oefening.  Anderen zien jou altijd anders dan je jezelf ziet.  Je kan daar zeer veel uit leren!

Er komt een verhaal in voor over een verlies van een kindje, de strijd tijdens de bevalling, de begrafenis, en hoe de telefoon eerst roodgloeiend stond en nadien niets meer.  Het hele verhaal is zo herkenbaar!  Over een lichaam dat je in de steek laat, over de angst voor een nieuwe zwangerschap.  Met de mond open las ik het verhaal!

Er staat ook een heel herkenbaar verhaal in over een mama die, net zoals ik, nogal perfectionistisch is/was.  Het viel op dat het ook over eeuwig gepoets ging, controle vasthouden eigenlijk.  En dat, eens je dat voor een stuk kan loslaten, je een aangenamer mens kan zijn en dus ook een leukere mama.  Zij vond het zelfs fijn om vroeger op te staan dan de rest van het gezin om in alle rust en kalmte een koffietje te drinken en de krant te lezen, en laat dat nu hetgene zijn dat ik het liefst van al doe 😉

perfecte-moeders-bestaan-niet_1379339584

Ik herkende ook een heel aantal zaken die ik leerde in de afgelopen jaren.

* Over draagkracht en draaglast.  Het is zo belangrijk een evenwicht te vinden tussen die twee!  Maar het is ook heel moeilijk om dat te leren en nog moeilijker om dat te behouden!

* Over omgaan met piekeren.  Oké, dat mag! Iederéén piekert! Maar je mag er niet in “blijven hangen”.  In het boek staan heel leuke tips en ook leuke trucjes om jezelf te betrappen wanneer je weer zit te malen in je hoofd.  Hoe geraak je daar  vanaf?  Kan je daar überhaupt vanaf geraken?  Ja hoor!

* Over dipjes versus depressies.  Ik heb mijn dipjes gehad ja.  Ik geef dat eerlijk toe.  Maar het is belangrijk dat je uit de vicieuze cirkel kan geraken van dip na dip.
Depressie loert echt om de hoek, en dat is helemaal geen schande!  Maar laat je dan alstublieft ook gepast begeleiden! Dat hoeft niet per sé met medicatie, als het je helpt om te praten met een gediplomeerd “buitenstaander”, dan is dat ook goed.  Maar blijf zeker niet alleen zitten met je gevoel!
Je kan al in een dip geraken door een regenachtige dag (of 2-3-4 hihi), je voelt je al wel eens onzeker (gewicht, uiterlijk, een opmerking), tekort aan zonlicht of vitamines of andere voedingsstoffen maar ook andere problemen van lichamelijke aard kunnen een oorzaak zijn.  Het is vaak buiten je wil om dus schaam je niet!

* Over de kracht van positiviteit.  Wist je dat geluk besmettelijk is?  Probeer maar eens uit!  Lach eens naar iemand… je krijgt vast een lach terug!

* Over omgaan met angst… Vluchten of vechten?  Wat doe je bij een paniekaanval?  Of bij hyperventilatie?  Of als je gewoon helemaal flauwvalt!

* Over communicatie.  Er is niet “gewoon communicatie”.  Er is meer dan dat.  En hoe kan je dat verbeteren?  Want niets is zo belangrijk als communicatie!
Ik zeg dat hier thuis ook altijd: als je niets zegt dan weet ik ook niets.

En last but not least! Denk om jezelf!  Onderschat het moederschap niet!  Verzorg jezelf, wees lief voor jezelf.  Voor mij ben je wél een perfect moeder 😉
OPGEPAST: Dit boek is geen boek om iemand die nogal diep in de put zit terug overeind te helpen.
Dit boek is bedoeld als steuntje in de rug voor mensen die bevestiging nodig hebben, of als werkboek voor moeders die even hun balans kwijt zijn.

Inmiddels is Diana niet meer bij ons maar héél vaak denk ik aan haar, om haar uitspraken, bij het zien van pioenen, bij ijsjes…

Perfecte_moeders_achterflap_1379338996

(afbeeldingen van http://www.gezinnig.nl/ )

0 Replies to “Perfecte moeders bestaan niet.”

 1. Dat boek ga ik ook eens lezen denk ik. Lijkt me interessante lectuur.

  1. Dat is het zeker, ik vind het een aanrader hoewel ik in het begin best twijfelde “alweer zo’n boek” maar het was echt lachwekkend, losjes geschreven, niet streng of opvoedend…
   Echt fijn om te lezen en meteen uit!
   xx

 2. Ik word er een beetje moe van eerlijk gezegd. Het is zo’n enorme open deur. En ik heb geloof ik ook iets teveel boeken met die titel voorbij zien komen.

  1. Hihihi dat mag hoor, dat je dat allemaal een beetje beu bent 😉
   Ik heb best ook al veel van deze soort boeken gelezen maar deze vond ik het leukst, en het aangenaamst.
   Misschien kan je hem binnenkort gewoon uitlenen in de bieb, dan moet je er ook niet echt voor betalen. #tip
   xxx

 3. Beste Hilde,
  Wat leuk om jouw blog over mijn boek te lezen. En dank je wel voor je enthousiasme! Ik heb er meteen een tweet over gestuurd (@VrouwenCoachDK) en zet zo ook een link op Facebook (@VrouwenCoach.Verloskundige)

  Je dochter heeft gelijk, fijn dat zij jou als ‘perfecte mama’ ziet, prima als kinderen dat over hun ouders zeggen, minder goed als vrouwen/moeders zichzelf (en elkaar!) die perfectie opleggen.

  Je schrijft terecht dat het boek in eerste instantie voor zwangeren of kersverse mama’s bedoeld lijkt, dat is de ‘klacht’ die ik het meest hoor.
  Per mail schrijven oma’s en vrouwen zonder kinderen, dat ze via hun dochter of via vriendinnen dit boek als aanrader hebben gekregen en dat ook zij zich er prima in herkennen en geïnspireerd worden door alle persoonlijke verhalen van cliënten.

  Ach ja, leermomentje, het is mijn eerste boek en als verloskundige ligt de doelgroep natuurlijk voor de hand 😉

  Heel fijn dat jij zo positief schrijft over mijn boek.
  Je bent zo een ambassadeur voor ’t boek in België en daar is het taboe op ‘geen roze wolk ervaren in het ouderschap’, misschien nog wel groter dan in Nederland.

  Ik hoop dat mijn boek – mede via jouw blog – de vrouwen bereikt voor wie ik het geschreven heb en dat deze daardoor een steuntje in de rug ervaren.

  Vriendelijke groet,

  Diana Koster

  1. Hoi Diana
   Héél erg bedankt voor je prachtige reactie!
   Ik las je boek echt graag en had helemaal niet door dat het je eerste boek was dus proficiat!
   Ik ben benieuwd naar meer 😉
   xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *