Weer een wereldlichtjesdag verder

Facebook herinnert mij er aan dat het weer Wereldlichtjesdag is.
Alsof ik dat zelf niet weet…
Ik schreef er vroeger al eens over…
Hier op de blog zelf, maar ook op Het Kinderpunt (zij zijn even in onderhoud).

Elke tweede zondag van december branden we over heel de wereld om klokslag 19u kaarsjes voor de kinderen die er niet meer zijn.  Elk land, elk werelddeel op zijn eigen 19u, en zo gloeit de wereld lekker rondom rond in kaarslicht.
Als het weer het toelaat.
Vaker al was er te veel wind, te veel regen (vandaag dus weer), om de kaarsen buiten te zetten maar dan doen we het maar binnen… Het is het idee dat telt!

“Tijd slijt” zeggen ze.  Dat kan inderdaad zo zijn.  Tijd doet iets met een mens… Het maakt je misschien milder, het scherpe van de hoekjes gaat er af, maar de hoekjes gaan nooit weg.  En het afwezige gaat al helemààl nooit weg.  Ik geef toe dat ik niet meer elke dag of elke week naar het kerkhof ga.  We wonen er vlak naast, dus we rijden er elke dag minstens een paar keer voorbij en zwaaien automatisch.  Maar haar kastje in de woonkamer wordt dan wél weer vaak geopend en daar worden wel vaak dingen bij gelegd of verplaatst.

De kinderen zijn altijd diegenen die mij er mee aan helpen herinneren dat het vandaag is.  Het zijn ook zij die mee stilstaan bij hun zus.  Zij hebben het deze maand ook extra moeilijk, net als ik. Vandaag zijn ze niet thuis maar bij de papa.  Ik hoop dat ze ook daar de ruimte krijgen om aan hun zus te denken.

December is een echte “kindermaand”.  De Sint, Kerstmis, Nieuwjaarsbrieven.  Allemaal dingen die wij als ouder moeten missen.  En zij als broers en zussen.
Overal zien ze verlichte sterren, en elke keer komt de naam van hun zus hier terug.  Zij krijgen kadootjes en bij de jongste komt altijd de vraag “en Heike dan?”.

Gelukkig heeft kleine Miss een echte hele grote ster toevallig altijd aan haar slaapkamerraam staan ’s ochtends.  En dan roept ze elke ochtend “kijk mama!  Heike is daar!  Goeiemorgeeeeeeeeeen!”  Ze is zo schattig 😉

Het is prachtig ook hoe iedereen mee denkt aan onze kinderen.  Iedereen op de Sociale Media brandt mee kaarsjes, en het is fijn om te zien hoe iedereen straks al zijn kaarsjes en lichtjes op de verschillende kanalen post.  Ik nodig je uit om een kijkje te nemen via #wereldlichtjesdag of #worldwidecandlelighting
Laat het warm worden in je hart!

12391180_481065622072875_7642592442506570092_n

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *